۶ توصیه کاربردی به معاملهگران بازار سهام

بازار سهام از اواخر مهر وارد فاز اصلاحی شد و تحلیلی مبنی بر مقایسه رفتار بورس تهران با پایان رونق سال ۹۲ رایج شد. در نگاه کلی، جهش سودآوری ناشی از رشد نرخ ارز و تورم در کنار ورود پرشتاب پولهای تازه شباهتهای انکارنشدنی دو دوره یادشده است.
بازار سهام از اواخر مهر وارد فاز اصلاحی شد و تحلیلی مبنی بر مقایسه رفتار بورس تهران با پایان رونق سال ۹۲ رایج شد. در نگاه کلی، جهش سودآوری ناشی از رشد نرخ ارز و تورم در کنار ورود پرشتاب پولهای تازه شباهتهای انکارنشدنی دو دوره یادشده است. اما در جزئیات تفاوتهای محسوسی بین شرایط سهام امسال با سال ۹۲ وجود دارد که بدون توجه به آنها احتمال انحراف در تصمیمگیری سرمایهگذاران افزایش مییابد. وضعیت نامتوازن نسبت قیمت به درآمد، شرایط بازارهای رقیب و قیمتها در بازار جهانی از جمله وجود تمایز دو بازه زمانی مزبور محسوب میشوند.
روزنامه دنیایاقتصاد با این مقدمه به شباهتها و تفاوتهای پایان رونق سهام سالهای ۹۸ و ۹۲ پرداخته و سپس شش توصیه را مطرح کرده است:
۱) عقلایی بمانیم: همانطور که اشاره به علت «زیانگریزی» و «اثر برجستگی» احتمال مشاهده رفتار غیرعقلایی در بورس تهران بسیار بالاست. اما یک فعال حرفهای باید تلاش کند مستقل از نوسانات کوتاهمدت رفتار منطقی خود را ادامه دهد و از هیجان بازار دور باشد.
۲) تا میتوانیم بیاموزیم: بهترین فرصت است که در فضای فعلی با آرامش بیشتر به روندهای معاملاتی و اشتباهات گذشته بیندیشیم تا بتوانیم در فرصتهای نه چندان دور کسب سود، بهترین عملکرد را داشته باشیم.
۳) نوبت نگاه خُرد: همانطور که توضیح داده شد، دادههای کلان در این روزهای بورس تهران با انحرافات جدی مواجه است و در نتیجه بیش از هر زمانی نیازمند توجه به متغیرهای خُرد بازار هستیم. هر شرکت و هر صنعت باید جداگانه بررسی شود و از کلینگری بپرهیزیم. نمیتوان با یک سادهسازی «کوچکها و بزرگها» به ارزندگی یا عدم ارزندگی دست یابیم. پس تحلیلهای بنیادی هر سهم، طرحهای توسعهای و برنامههای افزایش سرمایه باید مورد ارزیابی دقیقتری قرار گیرند.
۴) مداخله ممنوع: هشدار بسیار مهم آن است که در فضای منفی مقام ناظر وارد مداخله نشود. اتفاقی که در سال ۹۲ به کرات از سوی سازمان بورس اتفاق افتاد. از قوانین ابداعی محدودیت فروش در زمستان ۹۲ گرفته تا تماسهایی که با حقوقیها برای عدم فروش یا اجبار به خرید گرفته میشد. این امر جز فرسایشی کردن روند اصلاح دستاورد دیگری ندارد. اتفاقی که خوشبختانه در دوره جدید بهطور محسوس مشاهده نمیشود و جای امیدواری دارد. یک بررسی ساده نشان میدهد بورس تهران از اوج خود در مهر امسال طی پنج روز کاری حدود ۱۰ درصد اصلاح کرد و پس از آن شرایط متعادلتری را در قیمتها شاهد هستیم؛ اما در سال ۹۲، اصلاح حدود ۱۵درصدی شاخص کل ۴۶ روز معاملاتی به علت مداخلات متعدد به طول انجامید و بازار را خسته کرد.
۵) متهمسازی نکنیم: یک رفتار خطا نیز در فضاهای منفی تمایل به متهمسازی است که در بورس تهران به شدت رایج است. از ارتباط افت قیمتها به قوانین بازار پایه و سخنان رئیسجمهور و فلان مقام دولتی گرفته تا تئوری توطئههایی که بخشی از سهامداران حقوقی را عامل ریزش عنوان میکنند. این نوع تفکر آفتی است که مانع یادگیری میشود و باعث میشود فرد به اشتباهات معاملاتی و تحلیلها توجه نکند.
۶) خطر موجسواری: همانطور که اشاره شد با پایان یافتن موج نقدینگی تازهواردها اکنون متغیرهای اثرگذار متفاوت شدهاند. پس امید به موجسواری روی جریان پولها ریسک بسیار بزرگی محسوب میشود و نباید بر تکنیکهای ماههای گذشته برای کسب سود بیش از اندازه اعتنا کرد. چه بسیار افرادی که به امید بازگشت موجهای سفتهبازی در جریان نزولی دائما میانگین خرید خود را کم کرده و باز هم سهم اصلاح شده است. بنابراین، پس از مدتی زیان بسیار سنگینی روی کل سرمایه خود متحمل شدهاند.